Internet of Facades (IoF) is koploper in het tijdperk van slim en duurzaam wonen: Living Tomorrow showcased IoF

Io F m 01

Terwijl de wereld zich snel beweegt naar een meer verbonden en intelligente toekomst, evolueren de gebouwen waarin we leven en werken fundamenteel. Een van de meer ingrijpende evoluties in het architecturale landschap is de transmutatie van traditionele gevels naar dynamische, responsieve entiteiten, via het concept van het Internet der Gevels (IoF). Deze integratieve aanpak wijst op een revolutie in het beheer en onderhoud van gebouwen, leidend tot een tijdperk van duurzaam en slim wonen.


Een pionier op het gebied van deze innovatie is Schüco, een voorloper in aluminiumsystemen en mede-initiator van Living Tomorrow - een platform voor co-creatie en innovatie, waar bezoekers toekomstige woontrends kunnen ervaren. Dit project markeert een mijlpaal in de architecturale technologie, waarbij wordt aangetoond dat het inbedden van kleine sensoren in gevelelementen niet alleen intelligentie verleent aan de huid van het gebouw, maar het ook in lijn brengt met de kernethos van het Internet der Dingen.

Living Tomorrow's showcase in Vilvoorde, België, is een tastbaar bewijs van de trends van morgen. Met Schüco's expertise omarmt dit futuristische gebouw cutting-edge systemen, waaronder geavanceerde raam-, deur- en schuifsystemen, die samen een duurzaam en responsief architecturaal geheel vormen. Een van de meest opvallende innovaties is het Internet der Gevels (IoF), dat fungeert als een slim zenuwstelsel voor het gebouw. Het geeft het een digitale identiteit, is programmeerbaar en staat open voor een breed scala aan inputs. Hierdoor kan het gebouw zijn conditie proactief delen voor doeltreffende zorg.

Geert Michels, algemeen directeur bij Schüco BeLux, legt uit: "De innovatie van een digitale tweeling, gebaseerd op deze sensoren, is ontworpen om rechtstreeks te integreren met het gebouwbeheersysteem. Deze digitale tweeling, toegankelijk via een app op smartphones, biedt informatie zoals digitale handleidingen en onderhoudsinstructies".

Michels noemt ook de passieve IoF.ID-sensor, die zijn mogelijkheden uitbreidt met een actieve tegenhanger, de IoF.Pulse, wat bijdraagt aan gepersonaliseerd voorspellend onderhoud op basis van gebruikersinteractie.

Anderzijds zet Schüco zich in voor milieuprioriteiten. Door aan elk component een unieke digitale identiteit toe te kennen en uit te rusten met een levenscyclus-teller, streven ze niet alleen naar een slimme gevel, maar ook naar een duurzame. Door de circulaire waarde te monitoren en CO2-uitstoot te minimaliseren, anticipeert Schüco niet alleen op behoeften, maar bereidt het zich ook voor op een overgang naar een circulaire economie.

De kracht van deze innovatieve technologie ligt in de data - het verzamelen en behouden van relevante informatie die ervoor zorgt dat bouwcomponenten optimaal blijven functioneren. Dit bevordert zowel de levensduur als het milieubewustzijn. Door zo'n vooruitstrevende benadering te omarmen, herschrijft Schüco niet alleen het heden; het vormt ook de toekomst van de bouwindustrie, waarbij de intersectie van technologie, duurzaamheid en gebruikerservaring centraal staat.

Kortom, het IoF-concept is een meesterzet om het volledige potentieel van gevels te benutten en ze te transformeren tot synergetische elementen van stedelijke ecosystemen. Met een blik op de toekomst en een vinger aan de pols van innovatie, toont het Internet der Gevels hoe verbondenheid een slimmere, duurzamere leefomgeving voor iedereen kan creëren.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drag
0%